Pythagorionun yakınlarında bulunan bu sit alanına direkt Pythagorion Limanına sefer yapan tek firma olan Samos’a Feribot ile gidebilirsiniz! Peki bu UNESCO Dünya Mirası listesine eklenen alan neden bu kadar öneml? İşte Samos Heraionu’nun kısa bir tarihçesi ve önemi!
Kalıntılarda Gizli Tarih
Yunan Tanrıçası Hera için bir alan olarak yapılan bu yerde aslında 4 kez tapınaklar inşaa edilmeye çalışıldı. Günümüzde bu tapınaklar hakkında bildiğimiz çoğu bilgi Herodotus sayesinde. Onun anlatımına göre ilk yapıldığı zaman bu tapınak ‘ bildiğimiz tapınakların en büyüğü’ idi.
Bir inanışa göre Tanrıça Hera bir hayıt çalısının altında doğmuş. Bundan dolayı Samos’taki birçoğu tapınakta bu bitkinin çizimlerine rastlanabiliyor. Yüzyıllar boyunca bu tapınakta değişiklikler yapılsa da hep orda olan bir yer var : Kutsal Yol. Samos şehrinden ( Günümüzde Pythagorion) tapınağa olan yolu hem gösteren hem de ulaşılabilir kılan bu yol tapınağa tek giriş olan güneydoğu tarafına alternatif olmuştur.
Yapılan değişiklerini çatı için kullanılan malzemelerden anlayabildiğimiz değişikliklerden ilki Hekatompedos Tapınağıdır. 2 sıra sütün ile çevreli dikdörtgen şeklinde ve doğu kısmında açıklık olan bu yapının ortasından ve içerisinden dışarıyı görmek mümkündü. İkinci tapınak ise Rhoikos. Öncekilerden çok daha büyük olan bu tapınak ne yazık ki yaklaşık 100 yıl dayanabildi. Yıkılma sebebinin şiddetli bir deprem ya da temelinin dayanıklı olmaması olduğu düşünülüyor.
Üçüncü olan Polykrates Tapınağı, zemin planı olarak Yunanlıların yaptığı en büyük tapınaklardan biriydi. Ne yazık ki inşası asla tamamlanamayan bu tapınağın yakınına Roma zamanı bir tane daha tapınak yapıldı fakat ne yazık ki o da yıkıldı. Bu Roma Tapınağının taşlarından birkaç tanesi o alandaki kilisenin yapımında kullanıldı.
Günümüze kadar ne yazık ki her harikası kalmayan fakat o zamanların izlerini taşıyan bu alana Samos’a Feribot ile gidebilirsiniz! Ulaşım konusunda araç kiralama hizmetleri de sunan Samos’a Feribot’un sayfasında daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.